Skip to main content
FAQ
Image
top_gyik
1.
Mi a teendő, ha fejtetűriasztás van érvényben az iskolában vagy az óvodában?

Fontos az összes családtag hajának az alapos ellenőrzése, lehetőleg természetes fény mellett. A száraz haj átnézéséhez használjon sűrűn fogazott tetűfésűt, és akinek fejtetűje van, azokat még ugyanazon a napon kezelje a visszafertőződés megelőzése érdekében.
Az eredményes kezelés alapvető szabályai: használjon elegendő fejtetű irtó terméket, és alaposan fésülje át a hajat, hogy meggyőződjön róla, az összes fejtetűt és serkét sikerült eltávolítani.

2.
Hogyan ellenőrizhetem a gyermekemet a fejtetű tekintetében?

A fejtetvek fellelésének legjobb módja a fésű használata. Ez fontos első lépés a kezelés megkezdése előtt.
Ellenőrizze a fejtetűt a SZÁRAZ hajban sűrűn fogazott tetűfésű segítségével.

  1. Először is fésülje szét a kócokat, majd fürtönként nézze át a hajat.

  2. Ellenőrizze a hajgyökerek körüli és a fül mögötti területet, valamint a gyermek tarkóját is. Gyakran ezek azok a területek, ahol a tetű és a serkék megtalálhatók.

  3. Minden egyes használatot követően gondosan tisztítsa meg a fésűt langyos, szappanos vízben, hogy elkerülje a további fertőzést.

Mivel a fejtetű gyorsan szaporodik, azt javasoljuk, hogy haladéktalanul kezelje a gyermekét. Ne felejtse el az iskolát tájékoztatni a gyermek állapotáról, valamint a környezetét fertőtleníteni.

3.
Hogyan kapott a gyermekem fejtetűt? Ez higiéniai kérdés?

A fejtetűnek semmi köze a higiéniához. Bárki kaphat fejtetűfertőzést, bár az a gyerekek esetében általánosabb. A fejtetű a fejek fizikai érintkezésével vagy személyes használati tárgyak (sál, kerékpáros védősisak stb.) cseréje révén terjed. A kisebb gyerekek gyakrabban érintkeznek egymással, éppen ezért az általános iskola jellemző színtere lehet a fejtetű gyorsabb terjedésének. Az iskolák többségében mindig van néhány gyerek, akik aktuálisan élő fejtetűvel fertőzöttek. A fejtetű nem tesz különbséget a rövid és hosszú, illetve tiszta és koszos haj között.

4.
Levágjuk a gyermek haját, ha tetves?

Ne. A fejtetű a fejbőr közelében él, ezért a hajvágás alig számít valamit. A legjobb megoldás a gyermek azonnali kezelése.

5.
Hogyan kerülhető el a fejtetű-(vissza)fertőzés?

Azok a szülők, akik rendszeresen fésülik és ellenőrzik a gyermekek haját, mindenképpen észlelni fogják a fejtetűt. Ezzel a család többi tagjától is távol tartható a fertőzés. Ha tetűt talál, figyelmesen kövesse a család ellenőrzésére vonatkozó tanácsainkat, valamint a kezelést érintő utasításokat, ami biztosítja a probléma megoldását.
Néhány további tipp a család védelmében:
Kérje meg gyermekét, hogy ne cserélgesse ruhadarabjait, például a sálat vagy sapkát a barátaival.
Kösse fel vagy fonja be a hosszú hajat.
Az uszodában viseljen úszósapkát.
Fertőtlenítse az érintett területet, továbbá mossa ki az ágyneműt és személyes tárgyakat (sálak, sapkák…) 60°C-on. Porszívózza ki a házat és a kocsit, majd a porzsákot dobja ki.

6.
Hol kérhetek segítséget és tanácsot?

Tanácsot a helyi iskolai nővértől, védőnőtől, gyógyszerésztől vagy orvostól kérhet.

7.
Képes a fejtetű a hajon kívül élni?

A fejtetű 2–3 napig képes lehet a hajon kívül is élni nedves környezeti feltételek mellett, de a közvélekedés szerint ez esetben nem tud szaporodni.

8.
Hogyan számítható ki, hogy milyen régen van a fejtetű a hajamban?

Ehhez meg kell mérni, hogy a tojások milyen távol vannak a fejbőrtől. A tojásokat a fejtetű a fejbőr közelében rakja le. A haj havonta körülbelül egy centimétert nő. Tehát a fejbőrtől 2 cm-re lévő tojást a fejtetű 2 hónappal korábban rakhatta le.

9.
Mit jelent az hogy a fejtetvek rezisztenssé fejlődhetnek a rovarirtó szerekkel szemben?

A rovarirtó szerek kémiai vagy biológiai úton ható vegyszereket tartalmaznak. E vegyszerekkel szemben a fejtetű ellenállóvá válhat (rezisztencia), így a kezelés nem minden esetben hatékony a fejtetűfertőzéssel szemben, ráadásul vegyszert viszünk fel a fejünkre.

Gyakran ismételt kérdések a fejtetűről

backToTop